je-mozne-vesat-na-priecku-zo-sadrokartonovej-dosky-tazke-predmety

je-mozne-vesat-na-priecku-zo-sadrokartonovej-dosky-tazke-predmety

Odpoveď znie „Áno“. Podmienkou ale je, že to urobíme správnym spôsobom. Ukážme si to na príklade dvoch typických priečok. Obidve sú zostrojené na konštrukcii z profilov NIDA C50 a U50, prvá je opláštená jednou vrstvou dosiek NIDA EXPERT (NIDA Zwykła) s hrúbkou 12,5 mm, druhá – dvomi vrstvami dosiek NIDA EXPERT (NIDA Zwykła) 12,5 mm. Výška stien v oboch prípadoch je 300 cm.

Počas skúšok uskutočnených oddelením ľahkých priečok a presklení v Inštitúte stavebnej techniky v Poľsku boli najprv zostrojené priečky, na ktoré sa zavesili kuchynské skrinky s rozmermi 70 x 60 x 35 cm (označené č. 1 – 4 na obrázku). Skrinky sa na priečku pripevnili pomocou dvoch Molly kotiev. V skrinkách sa umiestnili závažia. Nakoniec sa zamontovali senzory. Rozmiestnenie skriniek a meracích bodov znázorňujú grafy dolu.

je-mozne-vesat-na-priecku-zo-sadrokartonovej-dosky-tazke-predmety

Počas skúšok sa používala stále vyššia záťaž, pričom hmotnosť rástla o 10 kg- každé 2 hodiny pre každú zo štyroch skriniek, a to až do momentu dosiahnutia prípustného priehybu steny (6 mm) alebo vzniku prvých príznakov poškodenia obkladov na miestach pripevnenia spojok.

Prvé viditeľné poškodenie vzniklo pri zaťažení priečky s jednoduchým opláštením hmotnosťou 60 kg.

Analýza výsledkov skúšok bola prekvapivá.

Faktorom, ktorý rozhoduje o odolnosti steny voči zaťaženiu skrinkami, bola nosnosť kotiev. Voči samotným priečkam neboli žiadne námietky. V momente ukončenia skúšky ich priehyb bol trikrát menší ako prípustný.

je-mozne-vesat-na-priecku-zo-sadrokartonovej-dosky-tazke-predmety

Praktické rady, ktoré vyplývajú zo skúšok: Je možné vešať na priečku zo sadrokartónovej dosky ťažké predmety? Na pripevnenie políčok, skriniek a pod. odporúčame použiť kovové hmoždinky typu Molly. Priečku v systéme NIDA s jednoduchým opláštením na profiloch NIDA C50 a s výškou 300 cm možno zaťažiť skrinkou s hmotnosťou 18 kg, ktorá je zavesená v dvoch bodoch. Priečku v systéme NIDA s dvojitým opláštením a s tými istými parametrami, ako predošlá priečka, možno zaťažiť skrinkou s hmotnosťou 45 kg. V praxi to znamená, že na priečky NIDA možno bezpečne vešať poličky, ľahké skrinky, LCD televízory a podobné vybavenie do bytu.

Ak chceme vešať ťažší nábytok zaťažený napr. knihami alebo kuchynský nábytok nesmieme zabúdať, aby sme zostrojili priečku s dvojitým opláštením sadrokartónovými doskami.

V prípade väčších zaťažení by sa malo použiť dodatočné spevnenie, napr. použitím sadrotrieskových dosiek NIDA Twarda (NIDA Tvrdá) alebo konštrukcií zo zárubňových profilov. V takom prípade neváhajte a kontaktujte Technických poradcov Siniat, ktorí Vám pomôžu vybrať bezpečné riešenie.

Inovatívne, inteligentné a efektívne riešenia

Testované a certifikované riešenia

Zaviazané k udržateľnej výstavbe